Information till medlemmar kommer att bli av särskild vikt det kommande året. För fortlöpande information kommer vår egen hemsida och vår egen Facebook-sida bli av särskild betydelse. För mera långsiktig information kommer vi att använda "Årsboken" och "Smålandssidan" i Stövaren. Här följer nu delar av "Verksamhetsberättelsen 2019 - 20". Verksamhetsplan för 2020 - 21" och "Valberedningens förslag till erforderliga förändringar i styrelsen från 2020". Styrelsen kommer att arbeta i ett prolongerat läge tills vidare, dock längst intill nästa årsmöte i april 2021. Åtgärder enligt Valberedningens förslag och ett konstituerande möte kommer att genomfdöras så snart läget tillåter.

 

Förslag till verksamhetsberättelseför 2019-20

Ordf sammanfattning.

Verksamhetsåret 2019-20 blev, återigen, ett av våra bästa i modern tid. De mål som årsmötet 2019 beslutade om är i allt väsentligt uppfyllda utom i avseende på att utöka medlemskadern till 1000 medlemmar och att hålla ekonomin på minst nollresultat.Vi har nettotapp på medlemssidan och ekonomin har gått lite trögare än de senaste åren. Detaljer om de olika mål- och verksamhetsområdena hittar Du så småningom i årsboken.


Det är glädjande att konstatera att entusiasmen för våra utställningar och jaktprov håller i sig men också att vi hela tiden orkar genomföra våra arrangemang med verkligt hög kvalitet. En av årets höjdpunkter med våra jaktprov var, som vanligt, "Eksjöprovet". Det kom så många som ville vara med (62) så att vi fick lotta tills vi kom ner i 50 startande. Tävlingen blev en verklig fullträff för klubben och Lars Petterssons arbetsgrupp fick mycket och välförtjänt beröm. En påle i köttet är fortfarande vårt otillräckliga digitala rapporteringssystem. I Eksjö fick tävlingsledningen skapa underlag för dagliga kollegier och resultatlistor genom att återgå till "penna och papper". Den digitala rapporten till SKK och Svenska Stövarklubben fick göras på nytt de efterföljande veckorna. Arbetet med att ta fram ett nytt system har sagts pågå sedan fyra år tillbaka och klarar ändå ännu inte de behov vi har idag. Ledsamt och skamligt!

Intresset för stövarjakt efter räv ökar. Inte minst bland yngre jägare. Det känns intressant och stimulerande. Årets "Smålandsräven" blev en mycket lyckad tillställning och med en imponerande deltagare- och resultatlista trots uruselt väder med regn, rusk och halv storm.

Helgen därpå stödde vi Norrbottens stövarklubb i deras arrangemang av "Räv-SM". De hade flyttat tävlingen till trakterna kring Vrigstad mht väderläget i Norrland.Tävlingen gick utmärkt och utan störningar från "huliganer" (motsv). Den finske storstjärnan "Ebbarps Zäta" och hans husse, dvs vår egen Sten-Åke Ek visade med ackuratess var skåpen ska stå. De vann såväl "Smålandsräven" som "Räv-SM"! Detta ambitiösa och idoga ekipage är verkligen värda sina framgångar och vår beundran.

Vikten av att sprida PR för stövarjakten till större krets än enbart stövarägare/stövarjägare kan inte nog betonas. "PR-jakt" med inbjuden allmoge genomfördes för sjätte året i följd under ledning av Johan Frisk och Bengt Lindell och deras makalösa ministab. Det blev mycket uppskattade jakter på 21 platser med ca 500 deltagande jägare. Av dessa var merparten sådana jägare som, normalt, inte jagar med stövare. Det ekomomiska bidraget till stöd för forskningen kring barncancer som klubben överlämnade t6ill Barncancerfonden överträffade vida fjolårets och slutade på ca 165 000 SEK!

I år genomförde vi "Eksjö-provet" och "PR-jakten" på skilda helger eftersom det fanns tre lördagar i februari före den sista "tyskhare-dagen" dvs den 15 februari. Detta var en bra lösning som medförde att även de jaktlag som brukar upplåta sina marker till "Eksjöprovet" kunde vara med i "PR-jakten" och ändå ha möjlighet att avsluta säsongen med egna laget sista "tyska-helgen".
Under de sex år som vi genomfört detta arrangemang har vi lockat över 1500 jaktdeltagare, jagat med ca 150 stövare, synts och hörts i både riks-och lokalamedia och levererat nästan 600.000:- till stöd för forskningen om barncancer! Respekt men också ödmjukhet! Fortsätter arrangemanget att växa i den takt som hittills kan det fordras andra åtgärder för att behålla såväl syfte som målsättning.Om vi ska lyckas med att utöka "PR-jakten" till en "Hela Smålands Stövardag" så måste vi genomföra "Eksjö-provet" och "PR-jakten" på skilda helger. Vi hoppas och tror att vi ska klara det och komma dithän.

Klubbträffen den 29. maj i Växjö med "Fjällveterinären" Pamuk var en lyckad begivelse. Ungefär 75 stövarentusiaster fick goda tips och en rejäl tankeställare inför den kommande jaktsäsongen

Cenneth Quick/Ordförande i Smålands Stövarklubb 2019 - 20


Jaktprovsverksamheten 2019-20
Jaktprovsåret har genomförts enligt plan. Vi hade en torr sommar, som bidrog till, att vi kom igång sent med hundarna.
Under 2019-2020 har klubben genomfört totalt 349 (353) jaktprov fördelade enligt följande (fjolårets siffror inom parentes):

77 (76) RR - 77(127) Ökl - 19 (15)SR - 175(94)Ekl - 32 (11) EklRäv - 14 (4) REkl -
10(2)REklRäv - 14 (22) Ukl - 8 (2) Ukl-SR.

Klubbuttagning 1 genomfördes under september månad med hyggligt resultat. 12 hundar kom till start och 6 hundar lyckades driva till pris.

Klubbuttagning 2 genomfördes under oktober månad i trakten av Emmaboda. 14 hundar kom till start och 8 hundar erhöll pris i Ekl (2 stycken 1:a pris, 1 stycken 2:a pris och 5 stycken 3:e pris), det vill säga 57% av startande hundar gick till pris. Det krävdes ett 3:dje pris för att gå vidare till DM! Klubbmästare blev Ante, som ägs av Jan-Erik Lundqvist. Grattis Ante och Jan-Erik till segern i

Klubbmästerskapet!
Till DM i Oktober månad hade vi fyra smålandshundar till start. Deltagande hundar var Ante, Bossmålas Ixo, Wemboö Eila, Hällarydens Kimi Arrangör var Gotlands Stövarklubb.

SM arrangerades av jämtland/Härjedalens stk Småland hade dessvärre inga representanter med i år.

Högsbyprovet genomfördes i början av november månad och vi hade 4 hundar till start i Ekl samt 3 starter i Ökl. Resultatet blev 1 styck 1:a pris i Ekl samt 1 styck 1:a pris och 1 styck 2:a pris i Ökl och 3 styck 3:or Bästa hund i Ekl blev Goldrevs Dimma. Vi gratulerar Johan Kjell till "Provets bästa hund".

Kostaprovet genomfördes i början av december månad. 25 hundar kom till start i Ekl och det blev 16 st pristagare . Kosta provet var också värd för Hamiltonföreningens Raskamp Mot Norge, Norge Vann lagtävlingen..Vinnare av Kosta provet blev Biabys Chilla Ägare Thomas Olofsson Rydaholm, Stort Grattis. Cacit tilldelades Biabys Chilla

Värnamoprovet genomfördes under januari månad varvid 4 hundar startade i Ekl och vi hade 5 starter i Ökl. Resultatet blev 2 st pris i Ekl och 3 st pris i Ökl. Vi gratulerar Skeritäppans Skalla och Åke Andersson Rörvik till "Provets bästa hund".

Eksjöprovet genomfördes i början av februari månad. 62 hundar var anmälda, efter lottning startade 50 st i Ekl. Resultatet blev 8 stycken 1:a pris, 10 stycken 2:a pris och 12 stycken 3:e pris. Dag 2 kom 48 hundar till start. Av dessa tog 30 hundar pris i Ekl, det vill säga 61%. Detta är ett mycket bra resultat, som tydligt talar om när våra hundar är på topp, även om vädret var lite besvärligt. Ett bra arrangemang med bra provmarker. Vinnare blev Nyckelskogens Aika Dan och Ove Erlandsson tvåa blev Brynåsens Lotta Svein Tore Tveite Norge trea Blev Goldrevs Dimma Johan Kjell Vetlanda.

Följande hundar tilldelades Cacit:. Nyckelskogens Aika, Goldrevs Dimma och Kronefjällets Stina Bra jobbat! Stort Grattis till Dan och Ove Erlandsson

Smålandsräven genomfördes i slutet på Februari månad runt sjön Åsnen. 19 hundar startade i EklRäv Det blev 10 stycken hundar, som gick till pris i EklRäv.7 stycken ettor, 2 st 2:or och ett tredjepris. Stort Grattis tiil Ebbarps Zäta och Sten-Åke Ek som stod som slutlig segrare. Cacit tilldelades Ebbarps Zäta och Silverrävens Carl-olof.

Räv-SM genomfördes i slutet av februari månad och anordnades av Norbottens Stövarklubb. SmStK hade 2 hundar till start, nämligen Ebbarps Zäta, Jakt Champs Daisy. Daisy blev 9:a och Den suveräna Ebbarps Zäta g en övertygande seger. Grattis Zäta och Sten -Åke!
Antalet startande hundar på våra prov ligger på en bra nivå. Elitproven har ökat. Vi kommer att fortsätta med hundar i Ökl i samband med våra fasta prov i Ekl jaktåret 2020-2021, under förutsättning att det finns plats.

Sammantaget har 2019-2020 varit ett bra jaktprovsår, både vad beträffar kvalitet och kvantitet.

Vi har genomfört tre internationella jaktprov nämligen Kostaprovet, Eksjöprovet och Smålandsräven.

Bjarne Engström/Jaktprovsansvarig


Utställningar 2019 - 20
Smålands stövarklubb genomförde sina tre utställningar. Värnamo med 106 bedömda hundar. Ted Karlsson bedömde Småland stövare och Lars Widén övriga raser. Denna uppdelning pga Småland stövarföreningens jubileum vilket gjorde att det var många utställare i denna ras. Eksjö 61 bedömda hundar av Petra Högberg och Åseda med 49 bedömda hundar av Ann Carlström. Så totalt hade vi 216 bedömda hundar under verksamhetsåret.
Övrig verksamhet - Elmia Game fair
Smålands stövarklubb medverkade med sin monter inne i stora hallen. Vi bjöd på kaffe, hade lite lotteri och försäljning av t-tröjor. Samtliga anslutna rasklubbar representerades under mässans tre dagar ute i lunden. Stövarraserna visades på rasspecialen under två dagar och i rasparaden visades stövarna samtliga dagar.
Anna Lindborg/Utställningsanvarig


Ekonomi
Ja det är inte roligt för en kassör när siffrorna är i fel färg. Vi har under året inte lyckats hålla oss på nollstrecket men har en god ekonomi som klarar detta utan hastiga åtgärder. Vi tappar medlemmar och följer väl snittet i Sverige men vi kan inte fortsätta så utan måste vända trenden.
Samhällets läge gör att det har varit jobbigare med sponsorintäkter under året, antalet sponsorer är nog rätt lika men man håller i pengarna stramare. Vi har jaktprov som kostar mycket pengar och så ska det vara tills vi bestämmer något annat, med det menar jag att som det nu är täcker vi inte våra kostnader med startavgifter och sponsorer. Här måste vi hitta lösningar av olika slag framåt.
Att våra utställningar bidrar med tillskott varje år är fantastiskt bra och det ska de göra med den lilla kostnad som det gäller.
När det gäller den ekonomiska ställningen hänvisas till särskild redogörelse.
Agne Pettersson
Kassör


Domarverksamhet för jaktprov
Under jaktåret har utbildats 8 nya domare och ytterligare 7 aspiranter är under utbildning.
Domardagar i skogen har hållits på olika platser med ca 85 deltagare.
Vi har under säsongen använt oss av rapporteringssystemet "Hundprov", vilket har visat sig vara något tungarbetat fram för allt vid större fasta prov.
Domare från klubben har i år förutom våra egna rörliga prov och fasta elitprov även deltagit i DM för Harhundar och SM för Rävhundar.
Domaransvarig.
Hans Norberg

Medlemsverksamhet
2020 - 01 - 01 var vi 673 medlemmar. det innebär att vi har ett lite nettotapp jämfört med året innan. Vi må icke förtröttas att idka PR för vår stövarverksamhet och därvid försöka bättra på rekryteringen.

Björn Malmgren

Vandringspriser
Tävlingarna har genomförts enligt plan. Resutatlista och sätt för att få hämta sina vandringspriser kommer att läggas ut på hemsidan så fort allt är klar.

Anna Greren Svensson


Ledningsorganisation
Ordf Cenneth Quick, V Ordf/Jaktprovs- och regelansvarig Bjarne Engström, Sekr Roger Nilsson, Kassör Agne Pettersson, Utställningsansvarig Anna Lindborg, Jaktprovsdomareansvarig Hans Norberg, Medlemsansvarig Björn Malmgren, Webansvarig Stefan Johansson, Vandringspris- och materielansvarig Anna Green Svensson, Sponsoransvarig Sören Engström och ungdomsansvarig Anders Kristiansson.

Styrelsens förslag till
VERKSAMHETSPLAN FÖR SMÅLANDS STÖVARKLUBB 2020 – 2021
MÅLET är att nå de målsättningar som anges i vårt Policydokument inom respektive verksamhetsområden. Viruspandemin "Corona" påverkar verksamhetsåret i stor omfattning. Vi planerar och förbereder aktiviteter enligt denna plan men följer läget och utvecklingen noga och har beredskap för justeringar.
Planen innebär bland annat att
⦁ genomföra utställning i Åseda
⦁ genomföra 6 jaktprov i elitklass dvs Klubbmästerskap, Högsby, Kosta, Värnamo, Eksjö och Smålandsräven.
⦁ vidmakthålla klubbens medlemsvård och utveckla medlemskadern mot ökat antal medlemmar
⦁ vidmakthålla domarkadern för jaktprov på en nivå som svarar mot minst 10% av medlemskadern
⦁ utveckla PR-jakt för inbjuden allmoge som "Stövardag i Småland"
⦁ utveckla långsiktigt avelsarbete med våra stövare
⦁ utveckla metodik och teknik för information till och kommunikation mellan medlemmar
⦁ vidmakthålla klubbekonomin på minst 0-resultat.Kassören vill också tycka lite här. Jag tycker att det börjar bli rätt mycket. Vi har idag fyra olika betalsystem att hålla rätt på, som ska in i samma påse. Är det nödvändigt ?
När det gäller allt som kommer in och ut på våra konton då är det inga problem, men allt bygger på att alla är ärliga, det finns inte en chans för en kassör att sitta och kolla vart enda prov som är anmält på fyra olika sätt eller domarersättningar. Här gäller det att vi tänker till. Hur vi vill ha det ?
Jag ska försöka om jag får fortsätta min mandattid ut som kassör men kommer därefter att lämna min uppgift. Nu vet alla detta i god tid såväl medlemmar som valberedning för att hitta en ersättare som kan få inskolningstid.
Agne Pettersson - Kassör.
VERKSAMHETER I TIDSFÖLJD
2020
April
26. Start av lydnadskurs i Växjö/Notteryd
Konstituerande styrelsemöte
Maj
Styrelsemöte
Juni
13. - 14.Stövarfullmäktige (? m.a.a "Corona")
Augusti
Styrelsemöte
16.Utställning Åseda
September
Styrelsemöte
28. - 29.Jaktprov. KM tillika uttagning till DM.OBS! REkl. Hundägare skaffar mark och domare. Domare placeras sedan ut av Kommissarien.
Oktober
Styrelsemöte
November
Styrelsemöte
December
Styrelsemöte
07-08. Kosta-provet Samling 12-06.
2021
Januari
13. - 14.Värnamoprovet
18. - 19. Högsbyprovet. Samling 01 - 17.
Styrelsemöte
Februari
06. - 07 Eksjöprovet. Samling 02 - 05.
13. "PR-jakt för Allmogen"till förmån för Barncancerfonden. ("Stövardag i hela Småland"?)
20. - 21. Smålandsräven. Samling 02 - 19.
Mars
Styrelsemöte
April
Årsmöte 2021 - 22
Har-SM genomförs av Värmlands Stövarklubb. Tid och plats senare.
Räv-SM har ännu ingen arrangör. Tid och plats senare.
Tider, platser och utformning av styrelsemöten bestäms efterhand och anpassas till "Corona-läget"
Anmälningsavgiften för våra internationella prov (Kosta, Eksjö och Smålandsräven) höjs till 1500:-.
Årsavgiften för medlemsskap i klubben är oförändrad.

Valberedningens förslag till aktuella förändringar i ledningsorganisationen för Smålands Stövarklubb för verksamhetsåret 2020 - 21.
Ordförande Cenneth Quick - omval för ett år
Sekreterare Roger Nilsson - omval för tre år
Styrelseledamot Per-Gunnar Solberg - nyval för tre år (efter Anna Green Svensson)
Styrelsesuppleant Ulf Sivberg - nyval för tre år (efter Sören Engström)
Revisor Yngve Isacsson - omval för ett år
Revisor Dennis Liljeberg - nyval för ett år (efter Magnus Eriksson)
Revisorsuppleanter Ove Eriksson och Kjell Rotzén - omval för ett år
Till valberedning föreslår styrelsen omval av Roland Johansson och Kjell Larsson och att en tredje ledamot snarast rekryteras (efter Klas Sandberg).
Styrelsens åtgärder med anledning av Valberedningens förslag:
Om det inte blir möjligt att anordna ett årsmöte under kommande verksamhetsår 2020 - 21 avser styrelsen arbeta på delegation och snarast anordna ett konstituerande möte för att få till stånd en klubbledning enligt Valberedningens förslag. Den styrelsen kommer sedan att arbeta fram till det kan ordnas ett årsmöte. Dock senast till i april 2021 (hoppas vi!).

För styrelsen i Smålands Stövarklubb

Cenneth Quick

Din Ordf

 

 

Extra information