Domarkonferens i Växjö med omnejd

Domarkonferens Växjö m omnejd. 20140823

Klockan på revelj 04:45 och en icke injagad sambo "gnölade" lite om okristlig tid, tokerier och vad som kan vara så roligt att man ska behöva gå upp i ottan... bla... bla... bla... Ett lätt dask i ändan på´na så var den stövarlöse jägaren på väg ut.

Bifogad fil utan namn 00431

 

 


Kaffet, det nybryggda doftar nåt så förbannat gott tidigt på morgonen så pga detta och njutningen av att få dagens första Java så drog klockan iväg lite för fort. Tjänstebilen fick bekänna färg på väg till dagens skådeplats och det lyckades nästan då jag 2 minuter sen stannade hos Bengt Lindell och övriga gänget i Björneke. Regnet, som formligen vräkte ner i Växjö och till strax innan Hovmantorp hade inte vid denna tidpunkt hittat till Björneke, tack o lov. Det skulle ändra sig lite längre fram på morgonen vill jag lova...

 

De obligatoriska pikarna avlöste varandra när Bengt informerade om upplägget för dagens domarkonferens.
Hundförare var Ulf Sivberg med den mycket trevliga finntiken Bossmålas Liina. Som backup fanns den mer rutinerade Attack ifrån Häljaryd. Husse till Attack, alias Acke, vår allas regelansvarige Janne Berg var givetvis närvarande.
Efter en gemensam förflyttning till det obligatoriska 4 vägs krysset så ströks kopplet på Liina som omgående drog iväg och började på med det som hon gillar mest... Det dröjde inte alltför länge, sedan kom ett mer tveksamt upptag än ett skrikupptag som vi alla vet hur de låter. Spekulationerna började som sig bör direkt om det var en hare som var uppe redan, om hon trots allt väckte på slag osv osv. Alla var vi våra egna profeter just då. Liina stretade på och kämpade för att korta sträckan mellan sig och den där lille luringen framför henne. Efter ett tag (vet inte hur länge) så togs gemensamt beslut att koppla och göra förflyttning för att om möjligt kunna hitta en ny hare. Då händer givetvis det som brukar hända, bättre påstick och ett betydligt bättre drev. Ny hare, eller hade den satt sig äntligen? Skit samma tänkte vi alla då det inte spelar roll. Nu gick drevet dessutom till det bättre. Men Murphys lag ska vi inte förringa, då hin håle själv öppnade himlen och det fullkomligt började vräka ner och blev klarvatten på grusvägarna där vi stod. Stackars Liina kämpade tappert men vi tog beslutet att koppla igen och förflytta oss. Sagt och gjort. Nytt släpp och tiken visade med hela kroppen och svansen att här jäklar fanns en jösse för inte så hemskt länge sedan. 3 minuter, sen ett härligt upptag och styva timmens drev med en hare som gillade att visa upp sig. Ulf oroade sig lite för en gammal skada och plockade av sin Liina på en tappt och vi bröt bedömningen för dagen.
Återsamling vid jaktkojan där Bengt föredömligt hade agerat kock och ställt en burk Bullens varmkorv på en eld uppgjord med tändvätska och 14 morgontidningar, hur eller hur så brann veden nu i alla fall och vi fick alla fylla på våra "tomma" magar. Vi gick därefter igenom bedömningen väldigt noggrant och hade sakliga och bra diskussioner kring drevminuter och egenskapspoäng. Vissa domare tyckte nog att, nu får det väl räcka, ska vi diskutera Har SM, Stövar SM och Räv SM här också. Sammanfattningsvis kan nämnas att poängen låg inom 2 poängs skillnad mellan högst och lägst vilket vi tyckte var fantastiskt bra då det trots allt handlar om bedömning. Denna samsyn kan vi tacka dessa domardagar för då det är så otroligt lärorikt och nyttigt att höra andra och själv ge en åsikt som bidrar till att stärka någon annan. Vi var väldigt överrens om att styrelsen för Småland skulle lägga ännu mera krav på våra domare att deltaga än vad vi har idag. Tänk så ännu mycket bättre vi kunde bli...
Jag tackar för att ni ordnar detta och ger oss domare chansen att bli bättre i vår bedömning. Detta är ju lite som en form av träningsläger för oss inför säsongen.
/Johan Frisk

Bifogad fil utan namn 00416

Bifogad fil utan namn 00419

Bifogad fil utan namn 00422

Bifogad fil utan namn 00425

Bifogad fil utan namn 00428

 

Bifogad fil utan namn 00434